Yüksek Lisans Türk Edebiyatı İncelenmesi

yüksek lisans , tezsiz edebiyat yüksek lisansı , tezli edebiyat , tezsiz yüksek lisans fiyatları ,tezli yüksek lisans fiyatı , edebiyat, türk dili

Ülkemizdeki  iletişim fakültelerinde, en belirgin özelliği Türk dili ve öğretimiyle ilgili diğer fakültelerden değişik  bir ders yoktur. Üniversitelerin tüm fakültelerindeki zümrelerinde zorunlu olarak alınması şart dört kredilik “Türk Dili” dersi iletişim fakültelerinde  verilmektedir. Bu ders iki yarıyıldada ikişer kredi şeklinde verilecek şekilde planlanmış ve programı da bu plana nazaran belirlenmiştir. Hazırlık sınıfı olmayan çoğu Yüksek okul bu dersi, birinci ve ikinci yarıyılda göstermektedir. Yüksek Öğrenim Kurulu tarafından dersin programı, birinci yarıyılda “ses ve şekil bilgisi” ikinci yarıyılda cümle ve metin içeriği olarak düzenlenmiştir. Ses ve şekil bilgisi temaları, şu ana başlıklar altında belirtilmiştir.

1. Dilin tanımı ve kavramı 2. Dil kültür ilişkisi (Kültürün tanımı, dil ve kültür birlikteliği,. Dil edebiyat ve kültür birlikteliğinin edebi metinleri yoluyla irdelenmesi, dilin ve edebi metinlerin kültürel boyutları). 3. Dilbilimi 4. Türk dilinin gelişen kısımları 5. ses yapısı ünlüler ünsüzler ses olayları, Türkçe’nin ses genel özelikleri 6.Türkçe olmayan sözcüklerin Türkçeleştirilmesi 7. Yapı bilgisi kok morfem 8. basit türemiş ve birleşik sözcükler 9. sözcük grupları 10. sözcük grupları  fiil, isim zarf sıfat zamir bağlaç takı, ünlem 11. Türkçe’de kök sözcükler 12. isimden isim yapan ve fiil eki 13. fiilden isim ile fiil yapma ekleri 14. çekim eklerinin çeşitleri 15. kalıplaştırma Cümle ve metin bilgisi amaçlanan düzenlenen programın konularıysa şöyle düzenlenmiştir.

1. Türkçe’de fiil çatıları ile bunların anlam bakımından incelenmesi 2. sözcük öbekleri 3. Türkçe cümle çeşitleri 4. basit cümle, bileşik cümle şartlı bileşik cümle iç içe birleşik cümle 5. çeşitli yazılar üzerinde sözcük ve cümle incelenmesi 6. Türkçe’de belirlilik, isim ve fiil cümlelerinde belirlilik 7. isim tamlamalarında genel özellikleri 8. metin çalışmaları 9. metnin seçilmesi 10. metnin yaş grubuna göre güçlük derecesinin belirlenmesi 11. metnin iç ve dış yapısının incelenmesi Bu konu başlıklarına bakıldığında belirlenen programın orta öğretime koşut olarak düzenlendiği anlaşılmaktadır.

Tez Ödev Talep Formu

Son Faaliyetler
Mart 2024
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031