Bu projenin genel amacı Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile ilgili temel bilgiler, bölgenin ekonomik ve sosyal yapısı, Güneydoğu Anadolu Projesi, bölgesel kalkınmaya katkısı ve bölgedeki yerli ve yabancı yatırımcıların durumunun incelenmesidir.
Bölgedeki 6 (Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep ve Mardin) ilde faaliyet gösteren firmalarla anket çalışması yapılmıştır. Yapılan anket neticesinde ise firmaların ülkedeki siyasi istikrarsızlıktan ve ekonomik krizlerden çok fazla etkilendiği, GAP dahilinde birtakım ayrıcalıkları bilmedikleri için yararlanamadıkları ortaya çıkmıştır. Daha sonra Devlet İstatistik Enstitüsü’nden USSS-Rev.2’ye göre Türkiye ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi verileri elde edilmiş ve bu veriler; girdi, çıktı, işyeri sayısı, katma değer, toplam çalışılan işçi-saat, ücretle çalışanlar ortalaması, üretimde çalışanlar ortalaması olarak incelenmiştir. Ayrıca aynı veriler kullanılarak girdi-çıktı analizi yapılmıştır.
GAP Master Plan çalışması 2005 hedeflerine göre projenin henüz beklenen hedeflere ulaşamadığı ve kalan süre zarfında da ulaşmasının mümkün olamayacağı görülmüştür. Bölge ile ülke arasında halen dengesizlikler mevcuttur. Bunların giderilmesi için tüm kişi, kurum ve kuruluşların görevlerini en iyi şekilde yerine getirmesi gerekmektedir. Bölgesel kalkınmanın amacına ulaşması için bölgedeki nüfus, eğitim, sağlık ve altyapı hizmetlerine daha çok önem verilmesi gerekmektedir.