Sanat Tezi

Doğaçlama, drama, yaratıcılık, oyun, eğitim
Eğitimde doğaçlama çalışmalarını kullanmak çocuğun değerlendirmeye, yaratmaya ve çözümlemeye yönelik soru sorma becerilerine sahip olma şansını artırmaktadır. Ayrıca bu çalışmalarla çocuğa insancıl düşünme, hissetme, kendini ve çevresini tanıma yetisi kazandırılmaktadır.
Çocukların, yaşam tecrübelerinin kazandırılması için drama yöntemleriyle yaratıcılık sınırları araştırılır. Doğaçlama bu yöntemlerden biridir. Problem çözme becerileri geliştirilerek çözüme ulaşmaları sağlanmaya çalışılır. Böylelikle çocuğun yaratıcı yeteneğini kullanarak, kendini tanıması, kendine olan güvenini kazanması ve gereksinmelerini daha etkili olarak doyurabilmesi sağlanır.
Doğaçlama çalışmaları, salt çocuğun fiziksel problemlerini değil, insan ilişkilerinde karşılaşacakları sosyal problemleri de çözebilme konusunda onlara deneyim kazandıracaktır. Ayrıca bu etkinliklerle, çocukların yaratıcılık kapasitelerinin ölçümü ve değerlendirmesi yapılabilmektedir. Yaratıcılığın gelişmesi içinse, yaratıcılığı engelleyen nedenlerin saptanması gerekmektedir. Çünkü amaç; sonuç elde etmek olduğu için, yaratıcılığı engelleyen nedenleri saptamak ve nedenlerini irdelemek gerekmektedir.
Doğaçlama türleri olarak; beden doğaçlamaları, pandomimle doğaçlama, konu doğaçlamaları ve olay-öykü doğaçlamaları kullanılmaktadır. Bunlar çocuğun yaratıcılığının gelişmesini sağlamaya yöneliktir ve bu çalışmaların tek amacı, çocuğun kendini en rahat biçimde ifade etmesini sağlamaktır.
Okul Öncesi Eğitimde uygulanacak doğaçlama çalışmaları çocuğun bağımsız düşünme yetisinin gelişmesine, sosyal ve psikolojik duyarlılığının artmasına, yaratıcılık ve estetik gelişiminin sağlanmasına, hata yapma korkusundan arınarak yeni olumlu davranışlar geliştirmesine, kendine olan güvenini kazanmasına, ihtiyaç duyduğu bilgilere ulaşmasına ve onu kullanmaya istekli duruma gelmesine yardımcı olur.
Çocuklarla yapılacak olan doğaçlama çalışmaları; onların birbirlerini tanımalarına, güven duymalarına, iletişim kurabilmelerine, içinde bulundukları çevre ile uyum problemi yaşayan çocukların ise problem yaşadıkları noktaların belirlenmesine ve bunları oyunlaştırarak yaşatmaya ve bu yolla topluma uyum sağlamalarına yardımcı olacaktır. Çünkü kişilerarası etkileşimde en önemli eylem, göstererek ve yaparak öğrenmedir. Yaşamla oyun arasındaki benzerlikler toplumsal davranışların öğrenilmesini sağlar. Çocukluk döneminde doğaçlama çalışmalarıyla kazandırılabilecek bu özellikler; toplumun gelişmesindeki en önemli etkenlerden birisidir.

Doğaçlama, drama, yaratıcılık, oyun, eğitim

Tez Ödev Talep Formu

Son Faaliyetler
Temmuz 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031