Türk Dili ve Edebiyatı Yüksek Lisans Bitirme Tezi

Türk Dili ve Edebiyatı Ders İçerikleri
,türk dili ve edebiyatı dersleri ,türk dili ve edebiyatı taban puanları ,türk dili ve edebiyatı bölümü iş olanakları ,türk dili ve edebiyatı dersleri ,türk dili ve edebiyatı atamaları ,türk dili ve edebiyatı bölümü iş olanakları ,türk dili ve edebiyatı ders programı ,türk dili ve edebiyatı doktora programları ,türk dili ve edebiyatı günlük ders planı ,türk dili ve edebiyatı lisans programı ,türk dili ve edebiyatı tezli yüksek lisans ,türk dili ve edebiyatı uzaktan eğitim yüksek lisans ,türk dili ve edebiyatı yüksek lisans ,türk dili ve edebiyatı yüksek lisans mülakat soruları,özel ders,bitirme tezi
FATİH SULTAN MEHMET VAKIF ÜNİVERSİTESİ
EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VEEDEBİYATI BÖLÜMÜ
LİSANS DERS İÇERİKLERİ (2011)08.09.2011TDE 101 OSMANLI TÜRKÇESİ I (4+0)Bu derste Arap ve Fars Dili ve Edebiyatı tesirinde Anadolu’da gelişen ve 15. Yüzyılın ikinci yarısından itibaren bir standart şekil alan Arap Harfli Klasik Osmanlı Metinleri üzerinde durulacaktır. İlk derslerde Arap Alfabesi öğretilecek ve bu bilgiler rehberliğinde matbu harfli basit metinler üzerinde okuma pratikleri yapılacaktır.

TDE 102 OSMANLI TÜRKÇESİ II  (4+0)                        

Arap Harfleriyle yazılmış Türkçe kelime ve şekillerin standartlaşmış imlaları hakkında yazma pratikleri yapılacak, Osmanlı Türkçesiyle yazılmış edebî türler üzerinde durulacak ve matbu harfli metinler üzerinde okuma pratiklerine devam edilecektir.

TDE 103 TÜRKİYE TÜRKÇESİ I/ SES BİLGİSİ   (2+0)

Bu derste Türkiye Türkçesinin ses bilgisini oluşturan vokal, konsonant, ses olayları, uyumlar, uyuma aykırı durumlar gibi sesler etrafında gelişen gramer şekilleri işlenecektir.  Türkçenin tarihî ve modern edebî metinleri üzerinde uygulamalar  yapılarak konunun pekişmesi sağlanacaktır.

TDE 104 TÜRKİYE TÜRKÇESİ II/ ŞEKİL BİLGİSİ  ((2+0)             

Bu derste Türkiye Türkçesinin şekil bilgisini oluşturan ek, (yapım eki, çekim eki, isim yapım eki, isim çekim eki, fiil yapım eki, fiil çekim eki) kök (isim kökü, fiil kökö), gövde, kelime türleri (isim, fiil, sıfat, zarf, edat, ünlem, fiilimsi) ve fonksiyonları gibi gramer şekilleri işlenecektir. Türkçenin tarihî ve modern edebî metinleri üzerinde uygulamalar yapılarak konunun daha iyi anlaşılmasına yardım edilecektir.

TDE 105 TÜRK DİLİ TARİHİ  (2+0)                 

Bu derste Türk adından, Türkler hakkında bilgi veren Türkçe dışındaki kaynaklardan, tarihî ve coğrafî bütünlük içerinde Türk Dili Tarihinden bahsedilecektir. Başlangıçtan günümüze Türk Dili Tarihin dönemleri, dil tarihinin farklı dönemi temsil eden Türkçeler tanıtılacak; sonra bu dönemin eserleri üzerinden dönemin karakteristik dil özellikleri tespit edilmeye çalışılacaktır.

TDE107 ESKİ TÜRK EDEBİYATINA GİRİŞ   (2+0)

Bu derste 15. yüzyıldan başlayıp 20. yüzyıla kadar devam eden Klasik Osmanlı Türkçesi ve Edebiyatını hakkında genel bilgiler verilecek; dönemin manzum-mensur eserleri tanıtılacak, dönemle ilgili terminoloji ve temel kaynaklar vasıtasıyla Klasik Osmanlı Türkçesi’nin karakteristik özellikleri tespit edilmeye çalışılacaktır.

TDE 127 TÜRKOLOJİYE GİRİŞ  (2+0)

Bu derste Türkolojinin tanımı kapsamı, alanları, başlaması, gelişmesi ve Türkolojiye katkıda bulunan Türkologlar ve eserleri üzerinde durulacak; Türkolojinin temel sorunları tartışılacaktır.

TDE130 YARATICI YAZARLIK  (2+0)

Öykü, şiir, deneme başta olmak üzere edebiyatın yaratıcılık ürünü metinleri icatçı aklın birer ürünü olarak ele alınacak, öğrencilerin bir taraftan ele alınan metni içten anlamaları, diğer taraftan da kendi buluşçu yanlarının doğal bir şekilde işlemesi sağlanacaktır. Bu doğrultuda devam edilerek her bir öğrencinin, kendi yeteneklerini ortaya koyacağı, türlere dayalı yazma denemeleri yapmasına imkân tanınacaktır.

,türk dili ve edebiyatı dersleri ,türk dili ve edebiyatı taban puanları ,türk dili ve edebiyatı bölümü iş olanakları ,türk dili ve edebiyatı dersleri ,türk dili ve edebiyatı atamaları ,türk dili ve edebiyatı bölümü iş olanakları ,türk dili ve edebiyatı ders programı ,türk dili ve edebiyatı doktora programları ,türk dili ve edebiyatı günlük ders planı ,türk dili ve edebiyatı lisans programı ,türk dili ve edebiyatı tezli yüksek lisans ,türk dili ve edebiyatı uzaktan eğitim yüksek lisans ,türk dili ve edebiyatı yüksek lisans ,türk dili ve edebiyatı yüksek lisans mülakat soruları,özel ders,bitirme tezi

TDE 132 ŞUARA TEZKİRELERİ  (2+0)

Bu derste günümüzün ansiklopedi türünün ilk örnekleri olan tezkirelerden Sehî Bey, Heşt Bihişt, Latifî, Tezkiretü’ş-Şuarâ ve Tabsıratü’n-Nuzemâ, Ahdî, Gülşen-i Şuarâ, Âşık Çelebi, Meşâirü’ş-Şuarâ, Hasan Çelebi, Tezkiretü’ş-Şuarâ, Beyânî, Tezkire-i Şuarâ, Âlî, Künhü’l-Ahbâr gibi eserlerin  özellikleri ve edebiyat tarihi içinde kullanımı üzerinde durulacaktır.

TDE 134 DİVAN EDEBİYATINDA MAZMUNLAR (2+0)

Divan edebiyatı edebi eserlerinde edebî derinlik, genişlik ve iç içeliği anlatmak için hayal unsurları ve mazmunlara çok sık başvurulur. Mazmunların doğru bir şekilde anlaşılmadan divan edebiyatının anlaşılması mümkün değildir. Bundan dolayı bu derste Divanlarla en sık kullanılan klasikleşmiş en güzel mazmun örnekleri incelenecektir.

TDE 201 OSMANLI TÜRKÇESİ III  (2+0)                         

İleri düzey Osmanlı Türkçesi metinlerini anlamak için bir esas teşkil eden Arapça kelime ve şekillerin gramer ve imlaları hakkında genel bilgiler verilecek, hat türleri ve özellikleri gösterilecek, Rika hattıyla yazılmış Osmanlı Türkçesi metinleri üzerinde okuma pratikleri yapılacaktır.

TDE 202 OSMANLI TÜRKÇESİ IV (2+0)           

Arapça kelime ve şekillerde kemiyet ve keyfiyet gibi gramer konuları çerçevesinde Arapça tekil, tesniye, çoğul, izafet terkibi, müennes-müzekker,  sayılar, renkler, aksam-ı seb’a, masdarlar, masdarlardan türetilen şekiller, vezinler ve bablar gibi konulaş işlenecek, değişik hat türleriyle yazılmış Orta Nesir grubu Osmanlı Türkçesi metinleri üzerinde okuma pratikleri yapılacaktır.

TDE 203 ESKİ TÜRKÇE (GÖKTÜRK VE UYGUR TÜRKÇESİ)    (2+0)

Türk dil yapısının anlaşılması için esas teşkil eden Eski Türkçe Türk Dili Tarihi içinde 8-11 yüzyıllar arasında yer alır. Bu derste Eski Türkçe içinde yer alan Göktürk Türkçesi ile Uygur Türkçesi hakkında genel ve özel bilgiler verilecek, gramer yapıları incelenecek; bu dillerin Runik ve Uygur Alfabesiyle kaleme alınan metinleri üzerinde okuma pratikleri yapılacaktır.

TDE 204 TÜRKİYE TÜRKÇESİ / CÜMLE BİLGİSİ (2+0)                

Bu derste Türkiye Türkçesinin cümle türleri ve cümle dizini hakkında genel bilgiler verilecek,  cümle unsurları ve cümlenin öğeleri ve bu öğelerin fonksiyonları üzerinde ayrı ayrı durulacak ve edebî metinler üzerinde cümle tahlilleri yapılacaktır.

TDE 205TÜRKİYE TÜRKÇESİ / KELİME GRUPLARI  (2+0)         

Bu derste Türkiye Türkçesinin kelime grupları ve grupları oluşturan birleşik şekiller üzerinde durulacaktır. Tamlamalar, tekrarlar, iyelik grubu, aitlik, grubu, unvan grubu, sayı grubu, datif, lotatif, ablatif grubu vs. gibi bütün gruplar tek tek tanıtılacak ve bu değişik kelime gruplarını bünyesinde bulunduran metinler üzerinde uygulamalı metin çözümlemeleri yapılacaktır.

TDE 206 HALK EDEBİYATI  (2+0)

Halk Edebiyatı araştırma alanın seçilmiş konu başlıkları altında bilimsel terminoloji ve kavramların yabancı dillerdeki karşılıkları, anlamları, kullanım biçim ve alanları öğretilerek halk Edebiyatı derleme, araştırma yöntemlerine değinilecektir. Ayrıca saha araştırmalarında ihtiyaç duyulan dergi, sözlük, ansiklopedi, el kitabı ve diğer temel eserler ile birlikte değişik folklor konularını ele alan monografik kitaplar vb. tanıtılarak, yazarlar hakkında bilgiler verilecektir.

TDE 209 ESKİ TÜRK EDEBİYATI TARİHİ (XV. YY.A KADAR) ((2+0)

Bu derste Oğuz Türklerinin Batı’ya -Anadolu’ya- göçmesiyle Arap ve Fars Edebiyatı Tesirinde gelişmeye başlayan ve Beylikler döneminde Türkçe eserler açısından zirveye ulaşan Arap Harfli Eski Türk Edebiyatı metinlerinin de ilkini teşkil eden Türkçe metinler üzerinde okuma ve yorumlama uygulamaları yapılacaktır. Ayrıca henüz standart bir şekil almamış olan bu sade Türkçenin fonetik ve morfolojik özellikleri ve dönemin genel özellikleri söz konusu metinler eşliğinde işlenecektir.

TDE 210 ESKİ TÜRK ED. TARİHİ (XVI. YY.)   (2+0)

Arap ve Fars Edebiyatı Tesirinde gelişmeye başlayan ve gelişim sürecini tamamlayarak imla olarak da standart bir şekle kavuşan, Fuzuli, Baki ve Hayali Bey gibi şairlerle klasik bir şekil alan XVI. Yüzyıl Türkçesi metinleri üzerinde okuma, tercüme ve yorumlama uygulamaları yapılacaktır.

TDE 215 ARAPÇA -I- (2+0)

Bu derste Arap Alfabesi öğretilecek, Arapça kelime ve şekillerde kemiyet ve keyfiyet bahisleri işlenecek, basit kelime türleri ve çekimleri yapılacak ve temel kelime kadrosunu içeren metinler üzerinde metin okumaları yapılacaktır.

TDE 216 ARAPÇA -II- (2+0)

Arapça sahih ve illetli fiillerin çekimleri gösterilecek tamlamalar, diğer gramer şekilleri rehberliğinde metin okumalarına devam edilecektir.

TDE219 DİLBİLİME GİRİŞ -I-  (2+0)

Bu derste dilbiliminin temel meseleleri ve kavram ve terminolojisi üzeride durulacak ve dilbilimi literatürü öğretilecektir.

TDE 220 DİLBİLİME GİRİŞ -II-   (2+0)

Dilbilim literatürü içinde yer alan dilbilim tarihi, dil dışı göstergeler ve dil göstergesi, dil ve iletişim, yapısal dilbilim, göstergebilim ve dilbilim, dilbilimin dalları, uygulamalı dilbilim, metin dilbilim, toplum dilbilim gibi konular üzerinde durulacaktır.

,türk dili ve edebiyatı dersleri ,türk dili ve edebiyatı taban puanları ,türk dili ve edebiyatı bölümü iş olanakları ,türk dili ve edebiyatı dersleri ,türk dili ve edebiyatı atamaları ,türk dili ve edebiyatı bölümü iş olanakları ,türk dili ve edebiyatı ders programı ,türk dili ve edebiyatı doktora programları ,türk dili ve edebiyatı günlük ders planı ,türk dili ve edebiyatı lisans programı ,türk dili ve edebiyatı tezli yüksek lisans ,türk dili ve edebiyatı uzaktan eğitim yüksek lisans ,türk dili ve edebiyatı yüksek lisans ,türk dili ve edebiyatı yüksek lisans mülakat soruları,özel ders,bitirme tezi

TDE223 EDEBÎ ELEŞTİRİ ÖRNEKLERİ I    (2+0)

Tanzimat’tan Cumhuriyete uzanan süreç içinde ortaya çıkan edebî eleştiri ürünleri içinden seçilecek örnek metinler hem içerikleri hem de kullandıkları eleştiri yöntemleri ortaya konulacak şekilde kritikten geçirilecektir.

TDE224 EDEBÎ ELEŞTİRİ ÖRNEKLERİ II     (2+0)

Cumhuriyet dönemi içinde ortaya çıkan edebî eleştiri ürünleri içinden seçilecek örnek metinler hem içerikleri hem de kullandıkları eleştiri yöntemleri ortaya konulacak şekilde kritikten geçirilecektir.

TDE 226 ESKİ TÜRK EDEBİYATINDA TÜRLER: GAZEL (2+0)

Bu derste yüzyıllar içinde oluşmuş Klasik Türk Edebiyatı nazım türlerinden bahsedilecek; değişik yüzyıllarda değişik yazarlar tarafından kaleme alınmış en güzel  “ Gazel” örnekleri okutulacaktır.

TDE 227 ESKİ TÜRK EDEBİYATINDA TÜRLER: KASİDE (2+0)

Bu derste yüzyıllar içinde oluşmuş Klasik Türk Edebiyatı nazım türlerinden bahsedilecek; değişik yüzyıllarda değişik yazarlar tarafından kaleme alınmış en güzel  “ Kaside” örnekleri okutulacaktır.

TDE 229 SULTAN ŞAİRLER  (2+0)

Klasik Türk Edebiyatı’na eserleriyle katkıda bulunmuş başta Yavuz (Selimî), Fatih (Avnî), Kanunî (Muhibbî) olmak üzere Sultan Şairler vardır. Bu derste bu Şair Sultanlar ve eserleri üzerinde durulacaktır.

TDE 230 OSMANLI MEDENİYETİ TARİHİ (2+0)

Bu derste yüzyıllar içinde oluşmuş Osmanlı Medeniyeti Tarihi;medeniyet kavramından yola çıkarak incelenecektir.  Ayrıca Osmanlı Medeniyeti’ni oluşturan idarî sistemden, sosyal yapıdan, hukuk, eğitim, askeri ve bayındırlık sistemlerinden bahsedilecektir.

TDE 232 MODERNLEŞME DÖNEMİ TÜRK DİLİ ÇALIŞMALARI  (2+0)

Bu derste “Modernleşme” kavramı irdelenecek ve modernleşme döneminin Türk Dili ve Edebiyatına olan tesiri tartışılacaktır.

TDE 301OSMANLI TÜRKÇESİ V   (2+2)

İleri düzey Osmanlı Türkçesi metinlerini anlamak için ikinci bir gereklilik olan Farsça kelime ve şekillerin gramer ve imlaları hakkında genel bilgiler verilecek, Farsça kelime ve şekillerde kemiyet ve keyfiyet gibi gramer konuları çerçevesinde tekil-çoğul, izafet ve sıfat terkibi, sayılar, renkler, masdarlar, masdarlardan türetilen şekiller, edatları ve ön ekler gibi konulaş işlenecek, değişik hat türleriyle yazılmış Orta Nesir grubu Osmanlı Türkçesi metinleri üzerinde okuma pratiklerine devam edilecektir.

TDE 302 OSMANLI TÜRKÇESİ VI     (2+2)    

Osmanlı Türkçesi içinde yer alanArapça Farsça kelime ve şekiller üzerine gramer uygulamaları yapılacak, gramer ve vezin ‘ilalleri gösterilecekti . Bu bilgiler ışığında manzum ve mensur Osmanlı Türkçesi metinlerine yer alan birtakım söz sanatları uygulamalı olarak çözümlecektir. Yine Osmanlı Türkçesini anlama ve anlamlandırmada çok önemli bir yeri olan sözlük ve sözlük kullanımı konusunda öğrencilere genel ve özel bilgiler verilecek, pratik uygulamalar yapılacaktır.

TDE 303 ORTA TÜRKÇE  I   (2+0)                

Bu derste Türk Dil Tarihi içinde Orta Tükçe dönemiyle ilgili genel bilgiler verilecek. Bu dönemin dil özellikleri anlatılacak. Orta Türkçenin belli başlı edebî şahsiyetleri tanıtılacak ve bu sahada yazılan edebî eserlerden seçilmiş metinler okutulacak. Bu metinlerin günümüz Türkçesine nasıl aktarılacağı öğretilecek, aynı metinler üzerinde gramer incelemeleri yapılacaktır.

TDE 304 ORTA TÜRKÇE  II   (2+0)

Bu derste Türk Dil Tarihi içinde Orta Türkçe dönemiyle ilgili genel bilgiler verilecek. Bu dönemin dil özellikleri anlatılacak. Orta Türkçenin belli başlı edebî şahsiyetleri tanıtılacak ve bu sahada yazılan edebî eserlerden seçilmiş metinler okutulacak. Bu metinlerin günümüz Türkçesine nasıl aktarılacağı öğretilecek, aynı metinler üzerinde gramer incelemeleri yapılacaktır.

TDE 305 ESKİ TÜRK EDEBİYATI TARİHİ III (XVII. yy)  (2+0)

Bu dersteartık klasik bir şekil almış ve yüzyılın şair ve yazarları olan Nev’izâde Atayî Nâdirî, Riyazî, Sabrî, Kafzâde Faizî,  gazelde Şeyhülislâm Yahya, Şeyhülislâm Bahaî, Fehîm, Vecdî ile Nâilî-i Kadîm ve Neşâtî, nesir, gazel, kaside ve mesnevîleri ile daha devrinde çok büyük bir şöhrete ulaşmış Nâbî,  rubaî’de Azmizâde Hâletî,  nesirde Nergisî ve Veysî,  Kâtip Çelebi ile Evliya Çelebi gibi şahıslar ve eserleri üzerinden dönem okuması yapılacaktır.

,türk dili ve edebiyatı dersleri ,türk dili ve edebiyatı taban puanları ,türk dili ve edebiyatı bölümü iş olanakları ,türk dili ve edebiyatı dersleri ,türk dili ve edebiyatı atamaları ,türk dili ve edebiyatı bölümü iş olanakları ,türk dili ve edebiyatı ders programı ,türk dili ve edebiyatı doktora programları ,türk dili ve edebiyatı günlük ders planı ,türk dili ve edebiyatı lisans programı ,türk dili ve edebiyatı tezli yüksek lisans ,türk dili ve edebiyatı uzaktan eğitim yüksek lisans ,türk dili ve edebiyatı yüksek lisans ,türk dili ve edebiyatı yüksek lisans mülakat soruları,özel ders,bitirme tezi

TDE 306 ESKİ TÜRK ED.TARİHİ -III- (XVIII. YY) (2+0)

Türk edebiyatı, 18. yüzyılda da gelişimini sürdürmüş, gerek nazım gerekse düz yazıda büyük sanatçılar yetiştirmiştir. Ancak, bu yüzyılın edebi gelişmelerine asıl damgasını vuran, “mahallileşme cereyanı” dır. Lâle Devri dünyasının edebiyata yansıyan bu yüzü mahallileşmeyi hızlandırmıştır. Nedim, Şeyh Gâlip, Koca Ragıp Paşa, Nahifî, Fıtnat Hanım, Sümbülzâde Vehbî, ve Enderunlu Fâzıl  bu yüzyılın önemli simalarındandır. Nesirde ise tarih türünde Raşit, Çelebizade Âsım, Silahdar Mehmet Ağa; tezkirecilikte ise Safai, Salim Efendi ve İsmail Beliğ Efendi sayılabilir. Bu yazarlar ve eserleri üzerinden dönem edebiyat-sosyal hayat ilişkisi sorgulanacaktır.

TDE 317 GÜZEL SANATLAR  (2+0)  

Bu derste başta, Geleneksel Türk Sanatları olan, hat, tezhip, çini tasarımı ve halı-kilim olmak üzere edebî sanat ve Batı Sanatı üzerine teorik bilgiler verilecek; ayrıca sanatların birbirine tesiri, sosyal hayat ve sanat, sanat ve düşünce kavramları üzerinden sanat eserleri incelenecektir.

TDE 318 GÜZEL SANATLAR -II-  (2+0)

Bu derste başta, Geleneksel Türk Sanatları olan, hat, tezhip, çini tasarımı ve halı-kilim  olmak üzere edebî sanat ve Batı Sanatı üzerine durulacaktır. Ayrıca sanatların birbirine tesiri, sosyal hayat ve sanat, sanat ve düşünce kavramları sorgulanacaktır.

TDE 319 FARSÇA -I- (2+0)

Bu derste Fars Alfabesi öğretilecek, Farsça temel gramer şekilleri işlenerek, basit kelime türleri ve çekimleri yapılacak ve temel kelime kadrosunu içeren metinler üzerinde metin okumaları yapılacaktır.

TDE 320 FARSÇA -II- (2+0)

Farsça basit ve birleşik fiillerin çekimleri gösterilecek tamlamalar, diğer gramer şekilleri rehberliğinde metin okumalarına devam edilecektir.

TDE 323 SENTAKS (2+2)

Bu derste Türkiye Türkçesinin cümle dizini hakkında bilgiler verilecek,  cümle unsurları ve cümlenin öğeleri ve bu öğelerin fonksiyonları üzerinde durulacak ve edebî metinler üzerinde cümle tahlilleri yapılacaktır.

TDE 324 ANLAMBİLİME GİRİŞ  (2+0)             

Bu derste genel dilbilim konularına paralel olarak öğrencilere anlambilimin temel kavramları ve terminolojisi öğretilecektir.  Ayrıca İletişim sürecine; anlam olgusu, gönderici, alıcı, zaman ve mekân etkenlerinin tesiri tartışılacaktır.

TDE 329BATI TÜRKÇESİ AĞIZLARI     (2+0)

Türk Dili; ses özelliklerine göre, kavim ve etnik adlara göre ve yaşadıkları coğrafî mekâna göre tasnif edilmiştir. Batı Türkçesi tabiri Orta Asya’dan batıya göç eden Oğuz Türkleri için kullanılır. Bu Batı Türkçesi içerisinde Türkiye Türkçesi, Türkmen Türkçesi, Azerbaycan Türkçesi, Gagavuz Türkçesi gibi Türk Lehçeleri yer almaktadır. Yine bundan başka sadece Anadolu’da bulunan Türkiye Türkçesi içinde bile farklı Türk Lehçeleri özelliği gösteren ağızlar bulunmaktadır.  Ağız özelliklerine göre bu coğrafî mekânlar bölgelere ayrılmıştır. Doğu Anadolu Ağızları, Karadeniz Ağızları, Ege ve Akdeniz Bölgesi Ağızları vs. gibi. Bu deste bu ağız tasnifleri, ağız çalışmaları-derlemeleri, ağız çalışmalarına ait gramer ve edebî türler gibi konular tartışılacaktır.

TDE 332 KLASİK TÜRK EDEBİYATINDA NESİR  (2+0)

Bu derste yüzyıllar içinde oluşmuş Klasik Türk Edebiyatı nesirden bahsedilecek; nesir yazarları tanıtılacak ve söz konusu yazarların eserlerinden örnekler okutulacaktır.

TDE 333 EDEBİYATINDA TÜRLER: MESNEVİ  (2+0)

Bu derste yüzyıllar içinde oluşmuş Klasik Türk Edebiyatı nazım türlerinden bahsedilecek; değişik yüzyıllarda değişik yazarlar tarafından kaleme alınmış en güzel  “ Mesnevi” örnekleri okutulacaktır.

TDE 334 ESKİ TÜRK EDEBİYATINDA RUBAİ (2+0)

Bu derste yüzyıllar içinde oluşmuş Klasik Türk Edebiyatı nazım türlerinden bahsedilecek; değişik yüzyıllarda değişik yazarlar tarafından kaleme alınmış en güzel  “ Rubai” örnekleri okutulacaktır.

TDE 336 ÇOCUK EDEBİYATI  (2+0)

Çocuk duyarlığına seslenen edebî ürünlerin biçim ve içerik yönünden ele alındığı derste çocuk edebiyatının tanımı ve bağlamıyla Türk ve dünya edebiyatındaki durumu, genel edebiyat disiplinine paralel olarak çocuk edebiyatının kapsamı ve edebi türleri ele alınacak, çocuklar için hazırlanan nitelikli edebi ürünler tarihsel perspektif içinde incelenecektir.

TDE 403 ESKİ TÜRK EDEBİYATI METİN ŞERHİ I (2+0)

Bu derste 500 yüzyıllık bir tarihi tekâmül göstermiş Eski Türk Edebiyatı Metinlerinin en güzel örmeklerinden orta zorluktaki matbu Arap Harfli Türkçe nazım şekilleri üzerine metin çözümlemeleri ve şerhleri uygulaması yapılacaktır. Böylelikle öğrencilerin metin çözümleme becerileri geliştirilecektir.

,türk dili ve edebiyatı dersleri ,türk dili ve edebiyatı taban puanları ,türk dili ve edebiyatı bölümü iş olanakları ,türk dili ve edebiyatı dersleri ,türk dili ve edebiyatı atamaları ,türk dili ve edebiyatı bölümü iş olanakları ,türk dili ve edebiyatı ders programı ,türk dili ve edebiyatı doktora programları ,türk dili ve edebiyatı günlük ders planı ,türk dili ve edebiyatı lisans programı ,türk dili ve edebiyatı tezli yüksek lisans ,türk dili ve edebiyatı uzaktan eğitim yüksek lisans ,türk dili ve edebiyatı yüksek lisans ,türk dili ve edebiyatı yüksek lisans mülakat soruları,özel ders,bitirme tezi

TDE 404 ESKİ TÜRK EDEBİYATI METİN ŞERHİ-II-  (2+0)

Bu derste 500 yüzyıllık bir tarihi tekâmül göstermiş Eski Türk Edebiyatı Metinlerinin en güzel örmeklerinden orta üstü zorluktaki matbu Arap Harfli Türkçe nazım şekilleri üzerine metin çözümlemeleri ve şerhleri uygulaması yapılacaktır. Böylelikle öğrencilerin metin çözümleme becerileri geliştirilecektir.

TDE 405 DİNİ VE TASAVVUFİ EDEBİYAT (2+0)

Dinî-Tasavvufî Türk edebiyatı İslâmiyet’in etkisiyle ortaya çıkmıştır. İslâmiyet’in kökleşip yayılmasında büyük etkisi olan tasavvuf, zamanla edebî eserlerde de işlenmiş, din ve tasavvuf düşüncesi, edebiyat aracılığıyla yayılmaya çalışılmıştır. Dinî-Tasavvufî Türk edebiyatına Tekke edebiyatı da denir. Dinî-Tasavvufî Türk edebiyatında asıl olan sanat yapmak değil, dinî-tasavvufi düşünceyi edebi eserler yoluyla yaymaktır. Tekke şairlerinin çoğu tarikatlarda yetişmiş şeyh ve dervişlerdir. Tekke şiiri, halk şiirinden de divan şiirinden de nazım şekilleri almıştır.

Hoca Ahmet Yesevi,  Yunus Emre, Hacı Bektaş-ı Veli,  Kaygusuz Abdal, Hacı Bayram-ı Veli, Eşrefoğlu Rumi, Pir Sultan Abdal,  Niyaz-ı Mısrî, Sinân-ı Ümmî, Hüdâi vb.gibi müellif ve eserlerinin yanı sıra  tasavvuf edebiyatı nazım şekilleri olan mevlit, ilahi, münacat, tevhit, ne’at gibi türler üzerinde durulacaktır.

TDE 406 KLASİK TÜRK EDEBİYATINDA ZİRVE ŞAHSİYETLER   (2+0)

Yüzyılları kapsayan Klasik Türk Edebiyatı içinde yetişen ve kaleme aldığı eserlerle tek başına bir yüzyılı temsil edebilecek şahsiyetler yetişmiştir. Fuzuli, Baki, Evliya Çelebi, Kâtip Çelebi, Nef’i, Şey Galip gibi. Bu derste bu müellifler ve eserleri üzerinde durulacaktır.

TDE 407 TÜRKÇE CÜMLE ÇÖZÜMLEMESİ   (2+2)                        

Bu derste tarihî ve modern Türkiye Türkçesinin edebî eserlerinden seçilmiş karmaşık, birleşik ve son derece uzun/kopleks cümleler üzerinde cümle çözümleme uygulamaları yapılacaktır.  Bu uygulamalar neticesinde öğrencilerin karışık cümleleri anlama ve çözümleme becerilerini geliştirilmesi hedeflenmektedir.

TDE 410 DOĞU EDEBİYATI /ŞAHSİYETLER VE ESERLER (2+0)

Klasik Türk Edebiyatı eserleri olan aşağı yukarı bütün edebi türler ilk olarak Arap ve Fars Edebiyatından alınarak yüzyıllar içinde Türkler tarafından işlenerek özgün bir hal almıştır. Bu derste Osmanlı müelliflerinin beslendiği Arap ve Fars müellifleri olan Molla Cami, Sa’di,  Suyuti, İbn Hacib gibi müellifler ve eserleri üzerinde durulacaktır.

TDE 412 TÜRKİYE DIŞI TÜRK EDEBİYATLARI  (2+0)

Öncelikle Orta Asya’da gelişen Türk edebiyatı üzerinde durulacak ve bu alanda eser vermiş önemli temsilciler eserleri ve hayatlarıyla incelenecektir. Daha sonra Orta Asya dışındaki coğrafyalarda gelişen Türk edebiyatları özellikle Balkanlar, Ortadoğu ve Kıbrıs’ta gelişen Türk edebiyatı üzerinde durularak, bu edebiyatlar, yazar ve eser ekseninde ele alınarak incelenecektir.

TDE 420 TÜRK DİLİNİN ÇAĞDAŞ COĞRAFYALARI (2+0)

Tarih boyunca Türkler kadar coğrafî bakımdan farklı iklimlerde yaşamış çok az millet vardır. Türkler çeşitli sebepler sonucu dünyanın farkı mekânlarına dağılmışlardır. Bu dağılmanın doğal bir sonucu olarak Türk Lehçeleri arasında gramatikal farklılıklar oluşmuştur. Bu derste Anadolu, Orta Asya, Balkanlar, Ortadoğu ve Kıbrıs, Avrupa ve diğer yerlerdeki Türk edebiyatı üzerinde durularak edebî eser merkezli coğrafî mekân ve dil ilişkisinin Türk ve dünya edebiyatı açısından oynadığı role değinilecektir.

,türk dili ve edebiyatı dersleri ,türk dili ve edebiyatı taban puanları ,türk dili ve edebiyatı bölümü iş olanakları ,türk dili ve edebiyatı dersleri ,türk dili ve edebiyatı atamaları ,türk dili ve edebiyatı bölümü iş olanakları ,türk dili ve edebiyatı ders programı ,türk dili ve edebiyatı doktora programları ,türk dili ve edebiyatı günlük ders planı ,türk dili ve edebiyatı lisans programı ,türk dili ve edebiyatı tezli yüksek lisans ,türk dili ve edebiyatı uzaktan eğitim yüksek lisans ,türk dili ve edebiyatı yüksek lisans ,türk dili ve edebiyatı yüksek lisans mülakat soruları,özel ders,bitirme tezi

 

TDE 424 TÜRK GRAMERCİLİĞİ (2+0)

Bu derste, Türk dilinin ses, şekil, söz dizimi yapısı ile söz varlığı ortaya koyan art ve eş zamanlı çeşitli yöntem ve tekniklerle farlı dillerde ve değişik amaçlar için hazırlanmış Türk gramerleri incelenecektir. Ayrıca Türk dilinin tarihî ve modern lehçeleri için hazırlanan gramer çalışmalarının tasnif ve değerlendirmesi yapılarak bu suretle ideal bir gramer nasıl olmalı sorusuna cevap aranacaktır.

 

TDE 428 ÇAĞDAŞ TÜRK LEHÇELERİ   (2+0)

Bu derste Türk dilinin, tarihî kökeni ve modern dönemleri ele alınacak, Çağdaş Türk Lehçelerinin coğrafî sınıflandırılması yapılacaktır. Çağdaş Türk lehçeleri üzerine araştırma yapan önemli kimseler tanıtılacaktır. Çağdaş Türk lehçelerinin temel kaynakları ve bu lehçelerin incelenmesinde kullanılan yöntemler üzerinde durulacak. Çağdaş Türk lehçelerinin konuşulduğu bölgeler, bu lehçeleri konuşanların yaşadığı yerlere komşu olanlar, lehçeler arasındaki benzerlikler ve farklıklar gibi temel konular hakkında bilgiler verilecektir.

 

TDE 430 TÜRKÇENİN BUGÜNKÜ MESELELERİ    (2+0)

Bu derste Çağdaş Türkiye Türkçesinin terim yapma, çağdaşlaşma, sınıflandırma, yazım ve değerlendirme, kelime grupları, kelime yapımı, yapım ekleri, kip, fiillerde çatı ve çatı ekleri, isim çekim eklerinin kullanım özellikleri, zamirler, birleşik kipler, birleşik cümle, ortak alfabe vb. konulardaki aktüel problemleri ele alınarak değerlendirilecektir.

 

TDE433 TÜRK KÜLTÜRÜ VE ORYANTALİZM (2+0)

Türkiye’nin Batılılaşma ve modernleşme süreci içinde oryantalist düşünce ve yaklaşımların kültür hayatına yansımaları, etkileri ve Türk edebiyat, kültür ve düşünce adamlarının bu konuya bakışları farklı renk ve görünümleriyle ele alınacaktır.

 

TDE 434 TÜRK TİYATRO EDEBİYATI   (2+0)

Türk Tiyatro Edebiyatı tarihi, gelişimi ve türleri hakkında bilgi verilecek;  tiyatro türüne ait derleme metinler üzerinde metin okumaları yapılacaktır.

 

TDE 436 KLASİK TÜRK EDEBİYATINDA GÜNDELİK HAYAT (2+0)

Klasik Türk Edebiyatı manzum ve mensur eserlerinin satır aralarına yansıyan Osmanlı Toplumunun günlük hayatı incelecektir.

 

TDE 437 SEBK-İ HİNDÎ  (2+0)

Sebk-i Hindî’de derin anlam, uzak çağrışımlar, mana derinliği, mübalağa ve hayal unsurlarıyla edebi eserin örülmesidir. Klasik Türk Edebiyatı metinlerinde Sebk-i Hindî  akımına bağlı olarak dil incelmiş; en ince ve derin duyguları anlatacak söyleyiş şekilleri kazanmıştır. Az sözle çok ve derin ve uzak anlamlar ifade edilmiştir. Bu yolda özellikle Nâilî, Neşâtî ve Fehim, Şeyh Galib gibi şairler eserler vermişlerdir. Bu derste Sebk-i Hindî’nin tarihi gelişimi, Sebk-i Hindî Şairleri ve eserleri üzerinde durulacaktır.

 

TDE 438 GELENEKSEL TÜRK SEYİRLİK SANATLARI (2+0)       

Bu dersteGeleneksel Türk Seyirlik Sanatlarıolan çengiler, köçekler,  meddah, hokkabaz, kukla, iskemle kuklası, ipli kuklası, el kuklası, karagöz, ortaoyunu, köy seyirlik oyunu gibi türler işlenecektir.


TDE 439 KLASİK TÜRK EDEBİYATINDA NAZİRE GELENEĞİ  (2+0)

Nazire geleneği Klasik Türk Edebiyatı içinde hem bir şairin sonraki dönemlere tesiri hem de bir şair yetiştirme mektebi olarak mühim yer tutar. Bu gelenekte bir şair kendinden önce yaşamış bir şairin bir beytini imza satırı gibi değiştirmeden alır ve ona aynı vezinle daha güzel bir cevap vermeye çalışır. Bu derste Klasik Türk Edebiyatı içinde nazireciliğiyle öne çıkmış şairler üzerinde durulacak ve en güzel nazire örnekleri okutulacaktır.

Prof. Dr. Hasan AKAY
Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı

 

 

 

LİSANS DERS İÇERİKLERİ

ÜNİVERSİTE ZORUNLU DERSLER

 

ING101 – İNGİLİZCE I

Bu program; dil öğretimi metin odaklı ve dört becerinin birbirleriyle entegre olmasından hareketle, meslek ile ilgili metinlerle öğrencilerin dile maruz kalmasını sağlamayı, metin üzerinden kelime bilgisini geliştirmeyi ve dilbilgisi kurallarına odaklanmayı kapsamaktadır.

 

TDE115 – TÜRK DİLİ I

Dilin tanımı, dilin millet hayatındaki yeri ve önemi, dil ve kültür ilişkisi, Türk Dilinin dünya dilleri arasındaki yeri, Türk Dilinin gelişimi, sesler ve sınıflandırılması, ses özellikleri, ses bilgisi kuralları,hece bilgisi,imla kuralları ve uygulaması, noktalama işaretleri ve uygulaması, yapım ekleri ve işlevleri, isim ve fiil çekimleri,zarfların ve edatların kullanılış şekilleri,edebi metinlerdeki uygulamaları.

 

TRH115 – ATATÜRK İLKELERİ VE İNKİLAP TARİHİ I

On dokuzuncu yüzyıldaki ilk reform hareketlerinden başlayarak 1930’lu yıllara kadar olan dönemde Türk Modernleşmesi, Osmanlı yenileşme hareketleri, Batılılaşma çabaları, Anayasa hareketleri, I. Dünya Savaşı, Milli Mücadele, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ve Atatürk Devrimleri.

 

ING102 – İNGİLİZCE II

Bu program; dil öğretimi metin odaklı ve dört becerinin birbirleriyle entegre olmasından hareketle, meslek ile ilgili metinlerle öğrencilerin dile maruz kalmasını sağlamayı, metin üzerinden kelime bilgisini geliştirmeyi ve dilbilgisi kurallarına odaklanmayı kapsamaktadır.

,türk dili ve edebiyatı dersleri ,türk dili ve edebiyatı taban puanları ,türk dili ve edebiyatı bölümü iş olanakları ,türk dili ve edebiyatı dersleri ,türk dili ve edebiyatı atamaları ,türk dili ve edebiyatı bölümü iş olanakları ,türk dili ve edebiyatı ders programı ,türk dili ve edebiyatı doktora programları ,türk dili ve edebiyatı günlük ders planı ,türk dili ve edebiyatı lisans programı ,türk dili ve edebiyatı tezli yüksek lisans ,türk dili ve edebiyatı uzaktan eğitim yüksek lisans ,türk dili ve edebiyatı yüksek lisans ,türk dili ve edebiyatı yüksek lisans mülakat soruları,özel ders,bitirme tezi

TDE116 – TÜRK DİLİ II

Kompozisyonla ilgili genel bilgiler, kompozisyon yazmada kullanılacak plan ve uygulaması, kompozisyonda anlatım şekilleri ve uygulaması, cümlenin unsurları, cümle tahlili ve uygulaması, edebiyat ve düşünce dünyası ile ilgili eserlerin okunup incelenmesi, yazılı kompozisyon türleri ve uygulaması, anlatım ve cümle bozuklukları ve bunların düzeltilmesi, bilimsel yazıların hazırlanmasında uyulacak kurallar (makale, rapor, tebliğ vb.).

 

TRH116 – ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILAP TARİHİ II

1930’lu yıllardan 2000’li yıllara kadar Türkiye Cumhuriyeti tarihinin politik, ekonomik, sosyal ve kültürel süreçleri. II. Dünya Savaşı, çok partili hayata geçiş, DP dönemi, 1961 Anayasası, 12 Mart ve 12 Eylül Dönemleri ve nihayet 2000’li yıllarda toplumumuzun geçirdiği değişim ve dönüşümler,siyasi partiler, fikir hareketleri ve ideolojik tartışmalar, köyden kente göç ve şehirleşme, sanayileşme gibi olgular.

 


UNDERGRADUATE DEGREE CONTENTS

UNIVERSITY COMPULSORY COURSES

 

ING101 – ENGLISH I

This program is text based, depends on the integration of four language skills, allows students to be exposed to the language through a variety of proficiency related text materials, to improve lexical and grammatical competence as well as communicative competence.

 

TDE115 – TURKISH LANGUAGE I

Description of language, place and importance of language in the life of nation, relations between language and culture, the place of Turkish language among world languages, the development of Turkish language, vocals and their classification, vocal features and rules of phonetics,  syllables,orthography and its applications,punctuation marks and their usage,constructive supplements and their functions,conjugations and declination,usage of adverbs and prepositions and applications in literary texts.

 

TRH115 – ATATÜRK’S PRINCIPLES AND HISTORY OF TURKISH REFORMS I

From the early reform movements in the 19th century to 1930s:Turkish modernization, Ottoman reform movements, Westernization, Constitutional movements, First World War, National Struggle, the establishment of Turkish Republic and Atatürk’s Principles

 

ING102 – ENGLISH II

This program is text based, depends on the integration of four language skills, allows students to be exposed to the language through a variety of proficiency related text materials, to improve lexical and grammatical competence as well as communicative competence.

 

TDE116 – TURKISH LANGUAGE II

General information on composition, structure of a composition and its applications, the narrative styles in a composition, the elements of a sentence, sentence analysis, the reading and analyzing of works related to the literary and intellectual world, different written composition styles and their applications, expressive and sentence ambiguity and their corrections, rules while preparing scientific texts (article, report, paper etc.)

 

TRH116 – ATATÜRK’S PRINCIPLES AND HISTORY OF TURKISH REFORMS II

Political, economic, social and cultural processes of the history of Turkish Republic from 1930s to 2000s, Second World War, Multi-Party period, The Constitution of 1961, 12 March and 12 September Period, and eventual transformation of Turkish society in 2000s. Political parties, intellectual movements and ideological controversies, migration, urbanization, and industrialization.

 

 

                   Prof. Dr. Hasan AKAY

                           Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı

Yanıt yok

Bir yanıt yazın

Tez Ödev Talep Formu

Son Faaliyetler
Mart 2025
P S Ç P C C P
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31